Jaap de Man maakt indruk in opening van het wielerseizoen

Jaap de Man heeft een complete metamorfose ondergaan. Was de profwielrenner uit Spijkenisse vorig jaar hooguit nog maar een anonieme meerijder, dit seizoen is hij strijdend te voorschijn gekomen. In Kuurne-Brussel-Kuurne afgelopen zondag voor hem de openingskoers van het nieuwe wielerjaar reed hij urenlang in beeld. Zelfs een stuurfout waardoor zijn vaart bij de beklimming van de Kwaremont werd geremd, schrikte hem niet af. Met enige forse pedaalstoten hernam hij zijn plaats in de kopgroep, die pas diep in de finale werd ingerekend. ,,Ik was toen totaal leeg,’’ geeft Jaapde Man toe. ,,Wel heb ik nog wat werk voor mijn ploegmaten uit de 3M formatie kunnen doen. De voldoening, ook die ik van de ploegleiding kreeg, was echt een warm bad voor mij. Ik hoor er weer bij, ging er door me heen.’’

Terug kijken op het vorige seizoen wil Jaap de Man niet lang; ,,Het was een ramp jaar,’’ verduidelijkthij. ,,Het begon niet slecht, negende in de Dorpen Omloop, 21ste in de Driedaagse van de Panne, zesde in An Post Räs, een Ierse etappekoers. Maar daar in Ierland begon de ellende, last van mijn darmen. Uiteraard maak je jezelf daar zorgen over, het hele jaar heb ik er last van gehad. Achteraf bleek het een parasiet te zijn geweest, ben nu helemaal hersteld. Naast mijn lichamelijke toestand maakte ik me ook bezorgd over het verlengen van mijn contract bij 3M. Er viel dan een last van mijnschouders toen me werd verteld dat ik mocht blijven.’’

Met zijn goede optreden afgelopen zondag in Vlaanderen vergoedde Jaap de Man het vertrouwen van de staf van de Belgische ploeg in hem. ,,Al op trainingskamp had ik laten zien weer helemaal terug te zijn. Afgelopen winter had ik me anders voor bereid dan in voorgaande jaren. Geen crossen, maar meer, veel op de weg getraind, ritten van wel acht uur, ik heb nu al zo’n 6500 kilometer onderde wielen. Voor zondag had ik al wel aan een paar trainingskoersen mee gedaan, daarin voelde ik dat het goed zat. Al vlak na de start in Kuurne zat ik mee in de kopgroep, wat de aanval van de dag bleek te zijn. Tot acht minuten voorsprong bouwden we op, waarbij vooral Boy van Poppel indruk maakte.

Toen de latere winnaar Jasper Stuyven ons inhaalde heeft Boy kilometers lang op kop gereden,chapeau.’’

Ondanks hij aan het eind van zijn krachten was handhaafde Jaap de Man zich nog in het peloton waarin hij op de 51ste plaats beslag legde. ,,Het geeft vertrouwen,’’ klink het strijdlustig zaterdag wacht de Ster van Zwolle, de Nederlandse opening van het wielerseizoen. ,,Met een beetje gelukmoet een korte klassering er inzitten.’’

Andere renners die de opening van het wielerseizoen kleurde waren Chantal Blaak en Lucinda Brand. Blaakie werd tweede in de vrouwenuitgave van de Omloop van het Nieuwsblad, waarin haar ploegmaatje wereldkampioene Lizzy Armiststead de solo overwinning behaalde. In de Omloop van het Hageland behaalde Lucinda Brand in het Vlaamse Tielt als beste Nederlandse de vijfde plaats.